ثبت شرکت تضامنی
نگارش توسط : تیم تحریریه ایلیا | سه شنبه، 2 بهمن 1403
ثبت شرکت تضامنی معمولاً در شرایطی صورت میگیرد که افراد قصد دارند کسبوکاری خانوادگی را گسترش بدهند. اما اگر دو یا چند نفر بخواهند فعالیتی تجاری را بهصورت قانونی پیش ببرند، سادهترین نوع شرکت برای ثبت، شرکت تضامنی است. دقت کنید که انتخاب نوع شرکت و زمینهی فعالیت شما میتوانید آیندهی کاری شما را شکل بدهد.
با توجه به اینکه مسئولیت پرداخت بدهیها و زیان شرکت برعهده تمام شرکا است؛ باید در انتخاب شرکای خود نهایت دقت را به عمل بیاورید و سپس نسبت به ثبت شرکت تضامنی اقدام کنید. البته طلبکاران در صورتی میتوانند از اعضای شرکت شکایت کنند که شرکت منحل شده باشد.
ما در این مطلب قصد داریم به شما بگوییم تحت چه شرایطی میتوانید یک شرکت تضامنی را به ثبت برسانید یا برای ثبت چنین شرکتهایی باید چه مدارکی را تهیه کنید. اما اگر در این زمینه سؤالی داشتید میتوانید با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید یا ثبت شرکت خود را به کارشناسان این مؤسسه بسپارید.
درباره شرکت تضامنی
امروزه شرکتهای تضامنی بسیار مورد توجهی کارآفرینان قرار گرفتهاند. البته چون مسئولیت پرداخت قرضها و بدهیهای شرکت برعهده تمام شرکا است معمولاً این شرکتها یا با سرمایهی بسیار کمی تشکیل میگردند و یا اینکه دوستان، آشنایان یا اعضای خانواده نسبت به تشکیل چنین شرکتهایی اقدام میکنند. درواقع هنگام ثبت شرکت تضامنی باید به یکدیگر اعتماد کافی داشته باشید و این یکی از پیششرطهای مهم تشکیل شرکت تضامنی است.
اما بیایید به شرکت تضامنی از دید قانون تجارت نگاه کنیم. طبق ماده 116 قانون تجارت، شرکت تضامنی، شرکتی است که تحت نامی خاص بین دو یا چند نفر برای انجام امور تجاری تشکیل میگردد. اگر داراییهای شرکت برای پرداخت بدهیهای شرکت کافی نباشد، مسئولیت پرداخت بدهی گردن هر یک از شرکا است و حتی در اساسنامه نیز نمیتوانید این شرایط را تغییر دهید.
همچنین طبق ماده 117 قانون تجارت، در نام شرکت باید عبارت «شرکت تضامنی» و دستِکم نام یکی از شرکا را بنویسید. در صورتی که نام شرکت دربردارندهی نام تمام شرکا نباشد، باید بعد از اسم شریک یا شریکانی که نامشان در اسم شرکت قید شده، عبارتهایی از قبیل «شرکا» یا «برادران» را بنویسید. بنابراین در تمام مدارک، اوراق و سربرگها نام شرکت باید به این صورت قید شود.
مدیریت در شرکتهای تضامنی
شما برای تأسیس و ثبت شرکت تضامنی به حداقل ۱ مدیر نیاز دارید که هم میتوانید این مدیر را از میان اعضای شرکت انتخاب کنید یا اینکه خارج از اعضای شرکت یک مدیر برای شرکت استخدام کنید. معمولاً مدیر شرکت تضامنی کسی است که نام شرکت از او گرفته شده است. در هر صورت مدیر یا مدیرهای شرکت با آرای تمامی شرکا انتخاب میشوند.
میتوانید نام مدیر یا مدیران را در شرکتنامه ذکر کنید. مدیریت شرکت تضامنی اختیار کامل ادارهی شرکت را به دست میگیرد مگر اینکه در اساسنامه شرکت اختیاراتی را از او سلب کرده باشید. نکتهی بسیار مهمی که هنگام انتخاب مدیر در شرکتهای تضامنی باید به ذهن بسپارید این است که مدیر نباید از شرکای شرکت باشد و در امضای برخی اوراق و تعهدات باید از عبارت «مدیر غیر شریک» استفاده کنید.
شما با قید این عبارت در کنار مُهر رسمی شرکت، طرف معامله را از این موضوع آگاه میکنید. درواقع این بدان معناست که مدیر به وکالت از شرکت دارد معاملهای برای شما انجام میدهد و ضمانتی بیش از تعهدات روشن قانونی خود ندارد.
شرکتنامه در شرکت تضامنی
هنگام ثبت شرکت تضامنی نیازی به تسلیم اساسنامه نیست اما حتماً باید شرکتنامه را تنظیم کنید. شرکتنامه پایه و اساس تأسیس این نوع شرکت است و جز با رضایت تمامی شرکا نمیتوانید آن را تغییر دهید. پس شما باید تمام امور اساسی شرکت از جمله نام، موضوع فعالیت و مدت زمان فعالیت شرکت، مشخصات شرکا، نام مدیران، میزان سرمایه و چگونگی تقسیم درآمد را در شرکتنامه ذکر کنید.
از آنجایی که نامگذاری شرکتهای تضامنی نشاندهنده شخصیت حقوقی آنهاست؛ بسیار حائز اهمیت است. گفتنی است که این اسامی قابل انتقال نیستند چون درج اسم حداقل یکی از شرکا، افراد دیگر نمیتوانند از آنها استفاده کنند. اگر شریکی که شرکت نام خود را از او گرفته فوت کند یا از شرکت کنارهگیری کند، باید نام او را حذف کنید و نام یکی دیگر از شرکای شرکت را جایگزین آن کنید.
مدارک و شرایط لازم برای ثبت شرکت تضامنی
تا اینجا متوجه شدید که برخی از شرایط ثبت شرکت تضامنی چیست و اینکه تحت چه شرایطی باید یک شرکت تضامنی به راه بیندازید. طبق ماده 118 قانون تجارت برای تشکیل یک شرکت تضامنی باید تمام سرمایه نقدی تأدیه شود و سهم الشرکه غیرنقدی را نیز باید تقویم (قیمتگذاری) و تسلیم کنید.
همچنین طبق ماده 123 قانون تجارت، در شرکت تضامنی هیچکدام از شرکا نمیتوانند سهم خود را به دیگری منتقل کنند مگر اینکه تمام شرکا با این امر موافقت کرده باشند و در اساسنامه نیز این قانون ذکر شده باشد. سود فعالیتهای شرکت تضامنی نیز طبق شرکتنامه و تنها در شرایطی پرداخت میشود که باعث کمشدن سرمایهی اولیه شرکت نشود.
درواقع در شرکتهای تضامنی اگر ضررها و کمبودها جبران نشوند، پرداخت سود به شرکا ممنوع است. در ادامه به جدول زیر نگاه کنید تا از شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکت تضامنی آگاه شوید.
ثبت شرکت تضامنی |
|
شرایط |
مدارک |
حداقل سرمایه اولیه تشکیل شرکت ۱ میلیون ریال |
دو نسخه از شرکتنامه |
تعیین نام، موضوع فعالیت و نوع فعالیت شرکت و مدت زمان |
دو نسخه از تقاضانامه |
تعیین آدرس و کد پستی شرکت |
دو نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی عادی با امضای تمامی شرکا |
تعیین میزان سرمایه نقدی و غیرنقدی شرکا |
کپی مدارک هویتی تمام اعضا (کارت ملی + شناسنامه) |
شرایط تقسیم سود و زیان مشخص گردد |
کُد ثنا |
قوانین مربوط به انحلال شرکت یا فوت شرکا مشخص گردد |
نام و مشخصات مدیر یا مدیران شرکت |
تعداد اعضای هیئت مدیره و وضعیت حق امضا مشخص گردد |
گواهی مدیر شرکت مبنی بر تأدیه سرمایه شرکت |
تهیه و تنظیم اساسنامه با درج نام شرکت، نوع فعالیت، آدرس و اسمای شرکا و مؤسسین با مشخصات و آدرس آنها |
تعیین نام پیشنهادی شرکت و تکمیل فرم با فیش واریزی |
چطور شرکت تضامنی به ثبت برسانیم؟
پس از آنکه شرایط لازم را داشتید و مدارکی که در جدول ذکر کردهایم آماده کردید باید مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید تا شرکت خود را به ثبت برسانید. شاید انجام دادن این مراحل کمی برایتان پیچیده باشد اما باید به دقت آنها را دنبال کنید یا میتوانید ثبت شرکت خود را به کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو بسپارید.
پس برای ثبت شرکت تضامنی باید مراحل زیر را قدمبهقدم انجام دهید:
- همانطور که گفتیم؛ نام شرکت تضامنی باید دربردارندهی اسم دستکم یکی از شرکا باشد. ذکر این نام به منظور معرفی این فرد و اعتبار بخشیدن به شرکت است.
- تنظیم اساسنامه شرکت تضامنی الزامی نیست اما تنظیم شرکتنامه به عنوان قرارداد رسمی بین اعضا اجباری است.
- شرکتنامه باید دربردارندۀ اطلاعات اصلی و اساسی شرکت باشد. مشخصات شرکت، شرکا، مدیران و میزان سرمایه نقدی و غیرنقدی جزو این موارد هستند.
- تشکیل شرکت تضامنی منوط به تأمین کامل سرمایههای نقدی و غیرنقدی مقرر است. گرچه طبق قانون، حداقلی برای این مبلغ در نظر گرفته نشده است.
- دستکم دو شریک و یک مدیر باید برای معرفی به اداره ثبت شرکتها معیّن شوند.
- شریک شما باید توانایی مالی کافی برای پاسخگویی به تمام بدهیهای احتمالی شرکت را در آینده داشته باشد.
پس با توجه به شرایط بالا، میتوانید به اداره «ثبت شرکتها» مراجعه کنید و پس از تکمیل فیلدهای مشخص و ارائه مدارک لازم، باید تمامی مدارک را با پُست به اداره «ثبت شرکتها» بفرستید. اگر مدارک شما مشکلی نداشته باشد طی 15 تا 20 روز کاری، تأیید ثبت شرکت به دست شما خواهد رسید.
برای ثبت نهایی شرکت تضامنی، باید با نشرآگهی در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران و انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار، ثبت شرکت خود را اطلاع دهید و شرکت شما پس از آن میتوانید به صورت قانونی به فعالیت خود ادامه دهد.
هزینه ثبت شرکت تضامنی
برای ثبت یک شرکت باید هزینههای مختلفی را در نظر بگیرید. برای ثبت شرکت تضامنی باید هزینه تعیین و استعلام نام شرکت را پرداخت کنید و هزینه حقالوکاله در صورتی که قرار است وکیل ثبت شرکت را برای شما انجام بدهد را نیز در نظر بگیرید. بهعلاوه پس از آن باید هزینههای زیر را در نظر بگیرید:
- هزینه حقالثبت شرکت؛
- هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت؛
- هزینه پاکت، پوشه و پست مدارک؛
- هزینه روزنامه رسمی و کثیرالانتشار برای نشرآگهی؛
- هزینه تشکیل پرونده مالیاتی و اخذ کد اقتصادی؛
- هزینه حقالدرج.
پیوندی استوار برای راهاندازی پروژههای مشترک
پس همانطور که با خواندن این مطلب متوجه شدید یکی از دلایل اصلی موفقیت شرکتهای تضامنی این است که مشتریان امنیت بیشتری در معامله با این شرکتها دارند چون تمام شرکا متعهد هستند که بدهیهای احتمالی شرکت را پرداخت کنند. نظارت بر عملکرد شرکتهای تضامنی و گردش امور نیز برعهدهی خود شرکا است.
از آنجایی که برخی از شرکتهای تضامنی ثبت شده در ایران شرکای خارجی دارند، باید به این نکته توجه کنید که شرکت را باید طبق قانون ایران به ثبت برسانید تا بتوانید در داخل ایران به فعالیت بپردازید. اگر در زمینه ثبت شرکت تضامنی یا ثبت شرکت سؤالی داشتید، با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید.
پاسخ دادن به :
فرم ارسال نظر و سوال