ثبت شرکت بازرگانی
نگارش توسط : تیم تحریریه ایلیا | سه شنبه، 2 بهمن 1403
ثبت شرکت بازرگانی زمینهساز ایجاد شبکههای تجاری مؤثر و پایدار خواهد بود. شما با ثبت شرکت بازرگانی میتوانید مسیر پیچیده و پُرشتاب تجاری دنیای امروز را پشت سر بگذارید و کسبوکار خود را توسعه دهید. پس ثبت شرکت تجاری اولین گام در تحقق اهداف اقتصادی و تجاری شما خواهد بود و نقشی اسای و تعیینکننده در تجارت شما ایفا خواهد کرد.
اما برای راهاندازی یک شرکت بازرگانی باید شرایط خاصی داشته باشید و مدارک خاصی را تهیه کنید. اگر با مراحل راهاندازی شرکت بازرگانی آشنا شوید مسیر پیش رویتان بسیار هموارتر خواهد بود. اگر در این زمینه سؤالی داشتید میتوانید آن را با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو در میان بگذارید. پس با ما همراه باشید تا ببینیم یک شرکت بازرگانی چطور ثبت میشود.
درباره شرکت بازرگانی
طبق ماده 7 قانون تجارت، وزارت بازرگانی میتواند برای تأمین خدمات بازرگانی، شرکت یا شرکتهایی تأسیس کند. پس شرکتهای بازرگانی از طریق وزارت بازرگانی ثبت میشوند و به فعالیت میپردازند. اساسنامه شرکتهای بازرگانی پس از تأیید سازمان «امور اداری و استخدامی کشور» به تصویب کمیسیونهای مربوط خواهد رسید.
هنگام ثبت یک شرکت بازرگانی باید به این نکته توجه کنید که «وزارت بازرگانی» میتواند در اجرای وظایف قانونی خود در مؤسسات و شرکتهای که خدمات بازرگانی را انجام میدهند سرمایهگذاری یا مشارکت نماید؛ پس این یکی از مزایای مهم ثبت یک شرکت بازرگانی است. ملاک و اولویت اصلی برای بازرگانی بودن یک شرکت هم به موضوع فعالیت شرکت بستگی دارد.
فعالیت های شرکت بازرگانی
حالا که متوجه شدید ثبت شرکت بازرگانی چه مزایایی دارید، بهتر است بدانید که با ثبت یک شرکت بازرگانی میتوانید در چه حیطههایی به فعالیت بپردازید تا موضوع شرکت خود را به درستی انتخاب کنید. یک شرکت بازرگانی میتواند در زمینههای زیر فعالیت کند.
1. خرید و فروش کالا
یکی از مهمترین خدماتی که شرکتهای بازرگانی ارائه میدهند، خرید و فروش کالا است. شرکتهای بازرگانی، کالاهای مختلف را از تولیدکنندگان و واردکنندگان خریداری میکنند و سپس آنها را به مشتریان خود میفروشند.
2. ارائه خدمات
شما میتوانید در کنار خرید و فروش کالا با ثبت یک شرکت بازرگانی، خدمات مختلفی را نیز به مشتریان خود ارائه دهید. این خدمات میتوانند شامل خدمات حمل و نقل، انبارداری، بیمه، و … باشند.
3. توزیع کالا
شرکتهای بازرگانی، نقش مهمی در توزیع کالای بازار دارند. این شرکتها، کالاها را از تولیدکنندگان یا واردکنندگان دریافت کرده و در اختیار خردهفروشان یا مصرفکنندگان نهایی قرار میدهند.
4. صادرات و واردات
شرکتهای بازرگانی، نقش مهمی در صادرات و واردات کالا دارند. این شرکتها، کالاهای ایرانی را به کشورهای دیگر صادر میکنند و کالاهای خارجی را وارد ایران میکنند.
5. مشاوره تجاری
شرکتهای بازرگانی، میتوانند خدمات مشاورهی تجاری نیز به مشتریان خود ارائه دهند. این خدمات میتواند شامل مشاوره در زمینههای مختلف تجاری، مانند بازاریابی، فروش، و مدیریت کسب و کار باشد.
انواع شرکتهای بازرگانی
شرکتهای بازرگانی تنوع زیادی دارند اما شما باید بسته به نوع فعالیت، میزان سرمایه و تعداد شرکا، شرکت بازرگانی را به ثبت برسانید. شرکتهای بازرگانی از نظر نوع و ساختار نیز به 7 دسته مختلف تقسیم میشود. برخی از مهمترین شرکتهای بازرگانی عبارتند از:
شرکت بازرگانی سهامی خاص
شرکت بازرگانی سهامی خاص در صورتی تشکیل میشود که قصد داشته باشید سرمایه شرکت را به سهام تقسیم کنید و بنابراین هر یک از سهامدارن شرکت نسبت به تعداد سهام خود، در شرکت مسئول خواهند بود. یعنی اگر شما سهام بیشتری در شرکت داشته باشید، اختیار بیشتری در تصمیمگیری نیز دارید.
حداقل تعداد سهامداران برای ثبت یک شرکت بازرگانی سهامی خاص 3 نفر و حداقل سرمایه 1 میلیون ریال است. بهتر است این نکته را در نظر داشته باشید که سهام شرکت بازرگانی سهام خاص را نمیتوانید در بورس اوراق بهادار بفروشید یا معامله کنید و سهام آن فقط بین سهامداران شرکت قابل معامله است. 35 درصد از سرمایه شرکت را نیز باید نقدی پرداخت کنید.
شرکت بازرگانی با مسئولیت محدود
شرکت بازرگانی با مسئولیت محدود معمولاً بین 2 یا چند نفر برای انجام امور تجاری تأسیس می گردد. بهتر است بدانید که شرکت بازرگانی با مسسولیت محدود نسبت به شرکتهای سهامی عام یا خاص، قوانین و مقررات کمتری دارد. این شرکت دارای شخصیت حقوقی مستقل است و داراییهای آن هم متعلق به سهامداران است.
برای ثبت یک شرکت بازرگانی با مسئولیت محدود به حداقل 2 نفر نیاز دارید و باید موضوع فعالیت شرکت را مشخص کنید. همچنین میزان سرمایه برای تشکیل چنین شرکتی حداقل 1 میلیون ریال است و باید حداقل 35 درصد از سرمایه شرکت را به صورت نقدی پرداخت کنید. همچنین با تشکیل مجمع عمومی مؤسسین میتوانید وظیفه مدیران و بازرسان شرکت را مشخص کنید.
دقت کنید که برای ثبت شرکت بازرگانی با مسئولیت محدود باید شرکتنامه را تنظیم کنید و بدون تنظیم آن شرکت شما منحل خواهد شد.
شرکت بازرگانی سهامی عام
شرکت سهامی عام، شرکتی است که سرمایهاش به سهام تقسیم میشود و مسئولیت هر یک از سهامداران نیر با توجه به تعداد سهامشان تعریف میشود. در چنین شرکتهایی سرمایه به سهامی تقسیم میشود و مسئولیت هر یک از سهامداران محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است؛ یعنی هر کسی نسبت به میزان سرمایهای که به شرکت میآورد مسئولیت پرداخت قرضها و بدهیهای شرکت را برعهده دارد.
تنها تفاوت این شرکت با دیگر انواع شرکتهای بازرگانی در این است که سهام آن را میتوانید در بورس اوراق بهادار معامله کنید و سهام آن به صورت آزاد در بازار قابلمعامله است. برای ثبت چنین شرکتهایی نیز باید موضوع و نام شرکت را تعیین کنید و محل شرکت را نیز مشخص کنید. سرمایه اولیه ثبت شرکت بازرگانی سهامی عام، حداقل 5 میلیون ریال است و باید 35 درصد از سرمایه شرکت نقداً پرداخت گردد.
شما با ثبت شرکت بازرگانی در قالب سهامی عام میتوانید سرمایهگذاران مختلفی را به شرکت خود جذب کنید و امکان افزایش سرمایه با صدور سهام جدید را خواهید داشت. همچنین نقل و انتقال سهام در چنین شرکتهایی بسیار راحتتر از دیگر شرکتها است.
تنظیم اساسنامه شرکت بازرگانی
برای ثبت شرکت بازرگانی در هر قالبی، باید نکات زیر را رعایت کنید و در اساسنامه به ثبت برسانید و اساسنامه را باید تمامی اعضای شرکت امضاء کنند تا وجه قانونی داشته باشید. در اساسنامه باید موارد زیر ذکر گردند:
- نام و مرکز اصلی شرکت.
- موضوع فعالیت شرکت.
- مدت فعالیت شرکت در صورتی که شرکت برای مدت معینی تشکیل شود.
- مقدار سرمایه شرکت و مقدار قیمت سهام.
- نوع سهام .
- هیئتهای اداره و تفتیش.
- عمده سهامی را که مدیران شرکت باید به صندوق شرکت بسپارند.
- مقررات راجع به دعوت مجمع عمومی و حق رای صاحبان سهام و طریقه شور و اخذ رای.
- مطالبی که برای قطع آن در مجمع عمومی اکثریت مخصوصی لازم است.
- طرز ترتیب صورتحساب سالیانه و رسیدگی به آن و همچنین اصولی که برای حساب منافع و تقسیم آن باید رعایت شود.
- طریقه تغییر اساسنامه.
مدارک ثبت شرکت بازرگانی
برای ثبت یک شرکت بازرگانی نیاز به اساسنامه، صورتجلسهی مجمع عمومی مؤسسین و فیش واریزی پرداخت حداقل 35 درصد از سرمایه شرکت به حساب شرکت دارید. پس از انجام این مراحل، مدارک زیر را تهیه کنید. اگر برای انجام این مراحل سؤال خاصی داشتید، با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید.
- کپی مدارک هویتی (شناسنامه + کارت ملی)؛
- عدم سوءپیشینه (هنگام ثبت استعلام میشود)؛
- امضای اقرارنامه؛
- مجوز فعالیت (در صورتی که نوع فعالیت نیاز به مجوز داشته باشد)؛
- اظهارنامه شرکت؛
- اساسنامه شرکت؛
- صورتجلسه مجمع عمومی با امضای تمامی اعضا.
چطور یک شرکت بازرگانی به ثبت برسانیم؟
شما در اولین مرحله ثبت شرکت بازرگانی باید یک نام مناسب برای شرکت خود انتخاب کنید. این نام نباید تکراری باشد، باید فارسی و مناسب با موضوع فعالیت شرکت شما باشد. پس پیش از هر کاری حتماً از نام انتخابی خود استعلام بگیرید. هنگام ثبت باید 5 نام به اداره ثبت شرکتها اعلام نمایید. سپس به سامانه اداره «ثبت شرکتها» مراجعه نمایید و مدارک و اطلاعات خواسته شده را در این سامانه وارد نمایید.
پروسه ثبت شرکت بازرگانی معمولاً 25 تا 30 روز کاری زمان خواهد برد. پس از دریافت تأییدیه ثبت مدارک، باید اصل مدارک را از طریق اداره پُست به اداره «ثبت شرکتها» برای ثبت نهایی ارسال نمایید. اگر مدارکتان مشکلی نداشته باشد میتوانید تأییدیه ثبت شرکت را بگیرید و پس از واریز حقالدرج ثبت شرکت بازرگانی باید نسبت به نشرآگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و روزنامههای کثیرالانتشار اقدامات لازم را به عمل آورید.
هزینه ثبت شرکت بازرگانی
شما هنگام ثبت یک شرکت بازرگانی باید هزینه تعیین نام در سامانه ثبت شرکت، پاکت پستی و ارسال مدارک، هزینه حقالوکاله در صورتی که میخواهید وکیل کارهای ثبت را به انجام برساند، هزینه حقالثبت، هزینه درج آگهی در روزنامهها و برخی هزینههای متفرقه را در نظر بگیرید. اگر میخواهید در این زمینه اطلاعات دقیق و به روزی داشته باشید، با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید.
فرصتهای طلایی تجارت را از دست ندهید
پس در این مطلب به شما گفتیم که چطور میتوانید شرکت بازرگانی خود را به ثبت برسانید. یکی از مهمترین مزایای ثبت شرکت بازرگانی این است که میتوانید فعالیت خود را در هر زمینهای گسترش دارید و تجارت خود را بینالمللی کنید. همچنین میتوانید در مزایدهها و مناقصات مختلف شرکت کنید و از تسهیلات ویژه بانکی بهرهمند شوید.
اگر دوست دارید در زمینه ثبت شرکتها اطلاعات بیشتری کسب کنید با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید.
پاسخ دادن به :
فرم ارسال نظر و سوال