تنظیم طرح توجیهی
نگارش توسط : تیم تحریریه ایلیا | سه شنبه، 2 بهمن 1403
تنظیم طرح توجیهی به شما کمک میکند تا بتوانید بازار را به راحتی تحلیل کنید و همچنین نیازها و تقاضاهای مشتریان را بشناسید. طرح توجیهی در حقیقت یک نوع سنجش و بررسی کلی از شرایط و موقعیت مورد نظر است که به کارآفرینان و مدیران کمک میکند بفهمند چطور باید هدفی که برای خودشان در نظر گرفتهاند را به اجرا درآورند.
با استفاده از طرح توجیهی صحیح و مناسب میتوانید فرصتهای جدیدی در کسبوکار خود ایجاد کنید و تهدیدها و چالشهای موجود در بازار را بهتر بشناسید. یک طرح توجیهی مستند و جامع میتواند اعتماد سرمایهگذاران و وامدهندگان را به خود جلب کند. طرح توجیهی یک برنامهریزی دقیق است که باعث میشود همه عوامل مهم پروژه مانند زمانبندی، هزینهها و منابع بسیار دقیق محاسبه و مشخص شوند و ارائه یک طرح توجیهی رسمی اعتباری برای کسبوکار شما خواهد بود.
پس هنگام تنظیم طرح توجیهی باید دقت بسیار بالایی به خرج دهید چون این طرح سرنوشت پروژه و کسبوکار شما را مشخص میکند. برای تنظیم طرح توجیهی یا کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید.
از طرح توجیهی بیشتر بدانیم
افراد، شرکتها یا سازمانها مجموعه مطالعات و محاسبات برای اجرای یک ایده یا یک پروژه را در قالب طرح توجیهی ارائه میدهند تا در ابتدا آن ایده را بسیار جامع و کامل شرح دهند، جوانب مختلف را بسنجند و مشخص کنند که آیا امکان اجرای ایده یا پروژه را دارند یا خیر. طرح توجیهی یکی از بهترین ابزارهای کارآفرینان است که میتوانند با کمک آن آیندهی طرح خود را پیشبینی کنند.
بنابراین شما برای شروع هر کاری باید یک برنامه منظم داشته باشید و درواقع شروعکردن یک کار یا یک پروژه بدون درک وضعیت موجود و موقعیتی که در آن قرار دارید امکانپذیر نخواهد بود. طرح توجیهی با موضوعات کلی صنعتی، پتروشیمی، کشاورزی و گردشگری و معمولاً برای رسیدن به اهداف و برای موضوعات زیر تنظیم میشود:
- صنعتی: تولید مواد غذایی، تولید فولاد، تولید لوازم آرایشی، تولید روغن موتور و …
- پتروشیمی: احداث پالایشگاه، بهره برداری از منابع نفت و گاز و …
- کشاورزی: احداث گلخانه، پرورش ماهی و آبزیان، پرورش مزرعه و …
- گردشگری: راه اندازی رستوران و کافه، راه اندازی مجتمع تفریحی و گردشگری بین راهی، ایجاد محلی برای گردشگری مثل تلکابین نمکآبرود.
چرا طرح توجیهی بنویسیم؟
زمانی که یک ایده در ذهن داریم، تنها ایده در ذهن ماست و نمیدانیم برای اجرای آن دقیقا به چه چیزهایی نیاز داریم و اینکه این ایدهی خام قابلیت اجرا ندارد پس باید ایده را بررسی کنیم و از اجرایی بودن آن مطمئن شویم. پس طرح توجیهی به ما کمک میکند تا افراد یا سازمانهای دیگر مانند سرمایهگذارها، بانکها، سازمانهای نظارتی و غیره را با ایدهی خود و اجرایی بودن آن آشنا کنیم.
مثلاً فرض کنید که میخواهید یک کارخانه تولید رب گوجه فرنگی به راه بیندازید. اگر قبل از شروع کارتان از میزان تولید رقبا، فروش و قیمتهای هر شرکت، میزان صادرات و واردات، ماشینآلات مورد نیاز، شهرهای پرمصرف و غیره اطلاعات کافی داشته باشید قدمهای بعدیتان نیز مشخصتر و صحیحتر نخواهد بود؟ مهمترین مزیت تنظیم طرح توجیهی این است که چشم صاحب ایده و سرمایهگذار به روی آینده باز میشود.
طرح توجیهی شامل چه بخشهایی است؟
برای تنظیم طرح توجیهی باید سه بخش اصلی بازار، فنی ومالی را در نظر بگیرید. در هر بخش اطلاعات پروژه به شکل کامل و دقیق جمعآوری، محاسبه و نوشته میشود. بنابراین طرح توجیهی شما باید شامل بخشهای زیر شود:
بخش بازار: در این بخش شما باید محصول یا ایده و پروژهی مورد نظرتان را از لحاظ وضعیت بازار بررسی کنید و این بخش به شما نشان میدهد که آمار تولید محصول یا پروژه مورد نظرتان در چند سال اخیر چقدر بوده است و همچنین در این بخش میتوانید ظرفیت بازار را پیشبینی کنید.
بخش فنی: در این بخش باید روش تولید محصول، ماشینآلات مورد نیاز، فضای سوله مورد نیاز، فضای کاری، تعداد پرسنل و غیره را به طور دقیق محاسبه کنید و در طرح خود لحاظ کنید.
بخش مالی: سرمایه در گردش، میزان سرمایه مورد نیاز، هزینه خرید وسایل یا ماشینآلات، حقوقها و دستمزدهای پرسنل و دیگر اسناد مالی را در این بخش بررسی و محاسبه کنید و در نهایت با کمک نرمافزارهای مختلف میتوانید از محاسبات خود خروجی بسیار دقیقی بگیرید.
هنگام نوشتن طرح توجیهی باید به چه نکاتی دقت کنیم؟
بهطور کلی تأسیس و راهاندازی یک کسبوکار و به انجام رساندن آن بدون یک طرح توجیهی مناسب عملی نیست. اگر تابهحال هیچ طرح توجیهی تنظیم نکردهاید، بهتر است که این کار را با مشورت دیگران انجام دهید و از تجربیات افراد متخصص در این زمینه استفاده کنید. اگر میخواهید تنظیم طرح توجیهی خود را به یک متخصص بسپارید، با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو تماس بگیرید.
تنظیم یک طرح توجیهی نیاز به مجری دارد؛ مجری طرح کسی است که مسئولیت اجرای آن را برعهده دارد. برای تنظیم یک طرح توجیهی حتماً باید به سؤالات مشخصی پاسخ دهید و جوابهای مشخصی نیز برای آنها داشته باشید. بنابراین شما در پروسه نگارش طرح توجیهی باید حتماً از کسانی که قبلاً این کار را انجام دادهاند مشورت بگیرید تا در هنگام تنظیم و نگارش طرح توجیهی اشتباه فاحشی نداشته باشید.
در قسمت «مشخصات مجوزهای قانونی» طرح توجیهی، باید رضایت خوانندگان طرح را جلب کنید بنابراین، تمامی اقدامات قانونی و حقوقی و جوازهایی که برای راهاندازی یک پروژه و تجارت به آن نیاز است را باید بهطور کامل در طرح توجیهی توضیح دهید. در نوشتن یک طرح توجیهی باید برای جذب سرمایهگذارها توضیح دهید که چه محصول و خدماتی ارائه میدهید.
همچنین روش و فرآیند تولید محصول یا ارائه خدمات نیز باید به درستی در این قسمت شرح بدهید. در این قسمت باید به سؤالات زیر پاسخ دهید:
- برتری محصول یا خدمات شما نسبت به رقبا چیست؟
- ضرورت تولید این محصول یا ارائه این خدمات چیست؟
تعرفه تنظیم طرح توجیهی
شما برای طرح توجیهی باید یک گزارش مختصر در حدود 70 صفحه داشته باشید که در یک بخش تهیه شده و تمام سرفصلهای لازم و ضروری برای ارائه به کلیهی بانکها، مؤسسات مالی و اعتباری و غیره را در آن بگنجانید. نوشتن طرح توجیهی هزینهی بالایی برای شما ندارد اما در مقابل کارایی بسیار بالایی دارد و اهداف مورد نظر شما را تأمین خواهد کرد.
همچنین در انتها طرح توجیهی شما بهتر است که از نظر فنی بررسی شود و چنانچه مشکلی دارد، مشکل آن نیز باید اصلاح شود. درنهایت اگر تنظیم طرح توجیهی را به کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو بسپارید، در کمترین زمان ممکن یک طرح توجیهی بسیار دقیق خواهید داشت.
بازسازی افکار با طرح توجیهی
با مطالعه این مطلب با جنبههای مختلف طرح توجیهی آشنا شدید و حالا میدانید که یک طرح توجیهی چیست. تنظیم طرح توجیهی زمانی بسیار برایتان مهم خواهد بود که بخواهید برای دریافت وام به بانک مراجعه کنید. باید برای اخذ وام مناسب بتوانید از ایده خود دفاع کنید و موفق بودن آن را ثابت کنید تا بتوانید وضعیت مالی طرح یا ایده خود را تأمین کنید.
درواقع طرح توجیهی همان چیزی است که یک کارشناس بانکی پیش از هر کاری به مطالعهی آن میپردازید تا در جریان ایده و اجرای شما قرار بگیرید. اگر طرح توجیهی دقیق و مناسب باشد، کارشناس اطلاعات مالی را تأیید کرده و وام مورد نظرتان پرداخت خواهد شد. با طرح توجیهی نشان دهید که نقشه راه کامل و جامعی برای اجرای ایدهی یا پروژهتان دارید.
پاسخ دادن به :
فرم ارسال نظر و سوال