اخذ رتبهبندی شرکتها (گرید)
نگارش توسط : تیم تحریریه ایلیا | سه شنبه، 2 بهمن 1403
اخذ رتبهبندی شرکتها (گرید) تحت نظر نهادهای معتبر و مسئول صورت میپذیرد. این رتبه برای ارزیابی صلاحیت و توانمندی شرکتها در ارائه خدمات و انجام پروژههای مختلف به شرکتها واگذار میشود و میتوانید تأثیر بسیار مثبتی بر فعالیتهای شرکت بگذارد و مزایای بیشماری دارد. از جمله این مزایا میتوانیم به شناسایی و بهبود نقاط ضعف و قوت شرکت اشاره کنیم.
همچنین شما با اخذ رتبهبندی میتوانید برای رسیدن به اهداف بلند مدت شرکت برنامهریزی کنید و توان رقابتی خود را در بازار بالاتر ببرید. برای اخذ رتبه ابتدا باید اطلاعات کافی داشته باشید و سپس نسبت به اخذ آن اقدامات لازم را به عمل آورید. ما در این مقاله همه چیز را درباره اخذ رتبه در اختیار شما قرار میدهیم اما میتوانید با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو نیز در تماس باشید.
رتبهبندی چیست؟
رتبهبندی یا گرید، نوعی معیار برای تشخیص صلاحیت و تضمینی بر کیفیت و کمیت فعالیت شرکتهای پیمانکاری و مشاوره است. این رتبه برای ارائهی خدمات بهتر و دفاع از حقوق بهرهوران طراحی شده و توسط معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاستجمهوری به داوطلبان واجد شرایط داده میشود. اخذ رتبه برای شرکتهای زیر انجام میگیرد:
- رتبه بندی پیمانکاری
- رتبه بندی مشاوران
- رتبه بندی شرکتهای انفورماتیک
- رتبه بندی شرکتهای EPC
- رتبه بندی انبوه سازان
اخذ رتبه برای شرکت پیمانی
شرکتهای پیمانکاری معمولاً در زمینهی اجرای پروژههای عمرانی و قراردادهای اجرایی در زمینهی ساخت و نظارت به فعالیت میپردازند. برای اخد رتبهبندی (گرید) در یک شرکت پیمانکاری نیروی انسانی متخصص، امتیاز پروژههای انجام شده و توان مالی شرکت مورد بررسی قرار میگیرد. شرکتهای پیمانکاری در ۱۱ رشتهی معرفی شده میتوانند نسبت به اخد رتبههای ۱ تا ۵ اقدام نمایند.
بالاترین رتبه عدد ۱ و پایینترین رتبه عدد ۵ است و این یعنی زمانی که شما برای اولینبار نسبت به اخذ رتبه اقدام میکنید اگر شرایطی که در بالا گفتیم نداشته باشیم، رتبه ۵ را دریافت خواهید کرد که باید با کمک فعالیتها و پروژههای شرکت یا استخدام نیروی متخصص نسبت به تغییر آن اقدام کنید.
انواع رشتههای رتبه پیمانکاری
امتیاز کسب رتبهبندی پیمانکاری در رشتهها و مشاغلی که در ادامه به شرح آنها میپردازیم، توسط سازمان «برنامه و بودجه» که مرجع بررسی رتبهبندی شرکتها هست، انجام میشود. این سازمان از اداره «ثبت شرکتها» مجزا است و شرکتهای پیمانکاری و تمام شرکتهایی که به دنبال مجوز ورود به مناقصات و مزایدههای دولتی هستند، باید برای اخذ صلاحیت یا رتبهبندی (گرید) اقدام کنند.
اگر شرکت شما در رشته های زیر به فعالیت میپردازد میتوانید نسبت به اخذ رتبه اقدام کنید:
- ساختمان: افرادی که اقدام به اخذ این رشته میکنند مجاز به انجام فعالیتهای مربوط به ساختوساز ساختمانهای مسکونی، تجاری، صنعتی و اداری هستند.
- راهوترابری: افرادی که اقدام به اخذ این رشته میکنند مجاز به انجام فعالیتهای مربوط به ساخت و نگهداری راهها، پلها، تونلها، فرودگاهها و بنادر هستند.
- صنعت: افرادی که اقدام به اخذ این رشته میکنند مجاز به انجام فعالیتهای ساخت و راهاندازی کارخانهها، کارگاهها و سایر تأسیسات صنعتی و معدنی هستند.
- تأسیسات و تجهیزات: این رشته شامل فعالیتهای مربوط به نصب، راهاندازی و نگهداری تأسیسات مکانیکی، برقی و الکترونیکی است.
- کشاورزی: این رشته شامل فعالیتهای مربوط به ساخت و نگهداری سدها، کانالها، شبکههای آبیاری و زهکشی، مزارع و باغها است.
- آب: این رشته شامل فعالیتهای مربوط به تأمین، توزیع و دفع آب شرب، صنعتی و کشاورزی است.
- مرمت آثار باستانی: این رشته شامل فعالیتهای مربوط به مرمت و بازسازی بناها و آثار تاریخی است.
- معدن و کاوشهای زمینی: این رشته شامل فعالیتهای مربوط به اکتشاف، حفاری و بهرهبرداری از منابع زیرزمینی است.
- ارتباطات: فعالیتهای مربوط به این رشته در خصوص ساخت و نگهداری شبکههای مخابراتی، تلویزیونی و رادیویی است.
- نفت و گاز: فعالیتهای مربوط به این رشته در خصوص استخراج، انتقال، توزیع و تولید انرژی است.
- نیرو: فعالیتهای رشته نیرو شامل هرگونه فعالیت در خصوص تولید، توزیع و انتقال نیرو است.
- مدیریت پسماند: فعالیت این رشته در خصوص بازیافت، پردازش و دفع پسماندها است.
اخذ رتبه برای شرکت مهندسی مشاور
شرکتهای مشاور در زمینهی طراحی و نظارت بر ساخت فعالیت میکنند و واسطهی پیمانکار و کارفرما هستند. رتبهبندی (گرید) برای چنین شرکتهایی نشان میدهد که این شرکت توانایی انجام نظارت و مشاوره در پروژههای مختلف را دارد و بنابراین برای شرکتهای مشاور اخذ این رتبه بسیار حائز اهمیت است. رتبه شرکتهای مهندسی مشاور توسط سازمان «برنامه و بودجه» صادر میشود.
برای اخذ رتبهبندی (گرید) شرکت مشاور علاوه بر نیروی فنی و مهندسی، تجربه، توانمندی مالی، منابع انسانی و مهندسین، صلاحیتهای فنی و ایمنی، قابلیت اجرای پروژه، امکانات فنی و نرمافزاری شرکت نیز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. شرکتهای مهندسی مشاور در ۳ پایه رتبهبندی میشود که عدد ۱ بالاترین رتبه و پایینترین رتبه ۳ است.
انواع رتبه مشاور
مشاوران یا مهندسین مشاوره به دو گروه مشاوران حقیقی و حقوقی تقسیم میشوند که میتوانید برای کسب رتبه مشاوران هم در زمینه شخصیتهای حقیقی و هم حقوقی اقدام کنید. شخصیتهای حقیقی (افراد حقیقی با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس) و حقوقی (شرکتها) جهت اخذ رتبه و تایید صلاحیت مشاوره فنی باید یک سری شرایط عمومی را احراز کنند.
رتبهبندی مشاور در گروههای زیر امکانپذیر است. هر یک از این گروهها شامل تخصصهای گوناگونی هستند که در نهایت اخذ رتبهبندی مشاور بر اساس همین تخصصها صورت میپذیرد:
- گروه شهرسازی و معماری؛
- گروه راه و ترابری؛
- گروه کشاورزی؛
- گروه مهندسی آبی؛
- گروه نفت و گاز؛
- گروه مطالعات آماری؛
- گروه پست و مخابرات؛
- گروه میراث فرهنگی؛
- گروه خدمات مدیریتی؛
- گروه خدمات برنامهریزی و اقتصاد؛
- گروه مهندسی انرژی؛
- گروه صنعتی؛
- گروه تخصصهای مشترک.
برای اخد رتبه مشاور ۳ باید حداقل سه سال سابقه فعالیت در زمینه مهندسی مشاوره را داشته باشید و براساس تخصص موردنظرتان نیاز به ۳ نفر با مدرک حداقل کارشناسی منطبق با جدول رشتههای مورد قبل هر تخصص دارید. میزان سوابق کاری این افراد نیز براساس نوع تخصص متفاوت خواهد بود.
شرایط اخذ رتبهبندی شرکت ها (گرید)
شما برای اخذ رتبهبندی (گرید) نباید سوء سابقه فعالیت داشته باشید و هرگونه ممنوعیت در فعالیت باعث کاهش ارزش شرکت شما خواهد شد. دو سوم از اعضای هيئت مدیره باید حداقل مدرک کارشناسی ارشد در رشتهی مربوطه را داشته باشند. هیچکدام از اعضای هیئت مدیره نباید کارمند دولت باشند و سابقهکار و مدرک تحصیلی مرتبط امتیاز بالایی برای شرکت شما خواهد داشت.
بنابراین هنگام اخذ رتبه (گرید) باید واجد شرایط بودن افراد امتیازآور و مدیرعامل برای اخذ امتیاز کامل را در نظر داشته باشید. در مورد شرایط امتیازآور و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو در تماس باشید.
مدارک اخذ رتبهبندی شرکت ها (گرید)
پس همانطور که تا به اینجای مطلب متوجه شدید برای انجام پروژههای بزرگ باید رتبه بالاتری کسب کنید. اگر شرایط اخذ رتبه را دارید، میتوانید با تهیه مدارک زیر نسبت به اخذ رتبه (گرید) اقدام کنید:
- اساسنامه شرکت (شامل موضوع فعالیت، اعضاء هیئت مدیره، سهامداران و صاحبان امضاء)؛
- اظهارنامه ثبتی برای شرکتهای سهامی خاص؛
- شرکتنامه و تقاضانامه برای شرکتهای با مسئولیت محدود؛
- آخرین صورتجلسه مجمع عمومی با امضای صاحبان سهام؛
- کلیه روزنامههای رسمی شرکت از بدو تاسیس تاکنون؛
- ارائه یک تعهدنامه در سربرگ شرکت خطاب به سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران؛
- آخرین اظهارنامه مالیاتی شرکت (در صورتی که شرکت تازه تاسیس است و تاکنون اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی تسلیم نکرده است باید نامهای در سربرگ شرکت، مبنی بر اینکه شرکت تازه تاسیس و فاقد هرگونه فعالیت مالیاتی است به سازمان ارائه کنید).
- فرم 600 گواهی شده در دفاتر اسناد رسمی (پس از تکمیل کادر امتیازآور شرکت)؛
- حضور در کلاس آموزشی پیمانکاران
- ارائه مدرک شناسایی کلیه سهامداران و اعضای هیئت مدیره (ضمنا برای مهندسین ارائه استعلام سابقه بیمه از شرکتهایی که برای آنها پرداختی بیمه انجام دادهاند به اضافهی نامه گواهی کار مرتبط با رشته مورد درخواست از شرکتهایی که نام آنها در لیست سابقه بیمه ارائه شده باشد، ضروری است)؛
- مدرک کارشناسی در رشتهی مربوطه برای دو سوم اعضای هیئتمدیره (به عنوان مثال چنانچه اعضای هیئت مدیره شرکت 3 نفر هستند، حتما باید دو نفر از اعضا مدرک کارشناسی داشته باشند که این مدرک میتواند مرتبط با غیر مرتبط باشد).
مدارک مورد نیاز مدیرعامل، افراد هیئت مدیره و سهامداران شرکت:
- یک قطعه عکس ۳ در ۴؛
- نمونه امضای هر شخص در سربرگ جداگانه؛
- کپی مدارک سجلی شامل صفحه اول شناسنامه و صفحه توضیحات (حتی در صورت عدم وجود توضیحات)؛
- کپی پشت و روی کارت ملی؛
- کپی پشت و روی کارت پایان خدمت؛
- کپی مدارک تحصیلی؛
- سوابق به روز بیمه تامین اجتماعی به همراه رمز ورود به سامانه (رمز بیمه ارائه شده تا زمان اخذ رتبه قابل تغییر نیست).
علاوه بر مدارک بالا اعضای امتیازآور شرکت یعنی کسانی که مدارک تحصیلی بالا و مرتبط با فعالیت شرکت دارند باید گواهی سابقهکار خود از شرکتهای دارای رتبه را ارائه دهند یا قرارداد پیمانکاری در زمینه مرتبط را ارائه دهید. لازم به ذکر است که در صورت بازنشستگی شخص امتیازآور ارائه حکم بازنشستگی، لیست بیمه تجمیعی، احکام کارگزینی مربوط به 7 سال آخر قبل از بازنشستگی نیز الزامیست.
چطور رتبه یا گرید خود را اخذ نماییم؟
پس همانطور که متوجه شدید برای اخذ رتبه باید شرکت شما شرایط خاصی داشته باشید و نیاز به نیروی متخصص باسابقه دارید. پس از تکمیل مدارک مربوطه باید مدارک خود را به همراه درخواست در سامانه «اخذ رتبه پیمانکاری» وارد نمایید. یعنی شرکت خود را باید در این سامانه ثبت کنید و مدارک لازم برای اخذ رتبه را برای این سامانه بفرستید.
پس از پرداخت فیش و هزینههای مربوطه به صندوق این سازمان، کارشناسها شرایط شرکت شما را بررسی میکنند و رتبه خاصی براساس شرایطی که گفتیم برای شما در نظر میگیرند. رتبه شرکت پیمانکاری معمولاً 4 سال اعتبار دارد و دیگر مثل سالهای گذشته نمیتوانید در پایان هر دوره حداکثر دو مرتبه و برای مدت شش ماه آنها را تمدید کنید. حالا در پایان دورهی 4 ساله، شرکت شما باید مطابق شرایط جدید اقدام به اخذ رتبه نماید.
اخذ رتبه و دگرگونی در دنیای رقابتی کسبوکارها
با اخذ رتبه یا گرید میتوانید مسیر رشد و توسعه شرکت را تغییر دهید و فرصتهای بسیاری برای رشد و پیشرفت در اختیار خواهید داشت. اخذ رتبه باعث افزایش اعتبار و شهرت شرکت شما خواهد شد و در مقابل نظر سرمایهداران بسیاری را به شرکت خود جلب کنید و برای آینده شرکت خود برنامههای متنوعی تدارک ببینید.
با ارتقای رتبه یا گرید شرکت، میتوانید از سایر رقبای خود در این زمینه جلو بزنید و از مزایای قانونی و دولتی بیشتری برخوردار شوید. همچنین شرکتهایی که رتبه بالاتری دارند میتوانند نیروهای کار متخصص و ماهرتری را به شرکت خود جذب کنند و پروژههای موفقی خواهند داشت. میتوانید اخذ رتبه خود را به کارشناسان مؤسسه حقوقی ایلیاکو بسپارید.
پاسخ دادن به :
فرم ارسال نظر و سوال