اساسنامه یکی از مهمترین اسناد شرکت می باشد. اساسنامه تعیین کننده کلیه مقررات شرکت و سرمایه شرکت ، تعینن هدف و نیز نوع فعالیتی که شرکت قصد دارد انجام دهد ، تعیین کننده تعداد اعضا و مدیران و هیئت مدیره شرکت و نحوه انتخاب مجامع عمومی و بازرسان شرکت و مدت انتصاب آنها و نحوه تعیین نمودن جانشینان مدیران در صورت فوت و یا استعفا و یا عزل آنها می باشد. در اصل اساسنامه همچون شناسنامه که مدرک شناسایی اشخاص است ، مدرک هویتی شرکت به شمار می رود و اساسنامه با درج مقررات و قوانین در کنار معرفی شرکت ، به شرکت اعتبار و هویت می بخشد.
اکثر شرکت ها اعم از شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام دارای اساسنامه می باشند.
نکاتی که اساسنامه مطابق ماده 8 لایه اصلاحی مصوب شده اساسنامه باید مد نظر قرار دهد به شرح زیر می باشد:
اساسنامه، سند هویتی شرکت به شمار می رود. اساسنامه حاوی تمامی مشخصات شرکت از جمله نوع فعالیت و سرمایه و اعضا و نیز وظایف و محدوده اختیارات هر مدیر و… و راهکارها و سیاست شرکت می باشد. رعایت این مفاد برای کلیه اعضا آن اجباری است . داشتن اساسنامه برای کلیه شرکت ها الزامی است .
اما این امر در مورد شرکتنامه برای همه شرکتها صادق نمی باشد. تنها شرکت هایی از قبیل شرکت با مسئولیت محدود ، تضامنی ، نسبی شرکتنامه دارند. در واقع داشتن شرکتنامه برای شرکتهای سهامی و تعاونی الزامی نمی باشد. شرکتنامه از جمله اسناد تنظیم شده بین دو و یا چند شریک به منظور تاسیس شرکتهای تجارتی محسوب می شود. ماده 197 قانون تجارت این گونه تصویب کرده که پس از تاسیس شرکت ، درماه های اولیه باید شرکتنامه و نیز مدارک پیوستی آن تسلیم وزارت دادگستری گردد. این سند معتبر شامل بخشی از اساسنامه شرکت می باشد که توسط قوه قضائیه منتشر شده و برای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتى ارسال می شود . این سند با شرح موجزی از اساسنامه توسط مؤسسین تنظیم مىشود و شامل موارد زیر است:
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با ثبت شرکت ایلیا تماس حاصل کنید و از تجربیات مشاوران و کارشناسان ما بهره مند شوید.